header banner
Default

Influencer? Fiscale verplichtingen


Hoe verdien je als influencer?

VIDEO: Hoe beïnvloeders minder belastingen betalen dan u (wettelijk)
Kong Pham

Influencers vind je tegenwoordig overal op sociale media. Denk maar aan YouTube-sterren die 'gesponsord' worden door een merk, de mooie plaatjes die een product aanbevelen op Instagram, of leuke filmpjes op TikTok die enthousiast vertellen over een bepaalde dienst.

Bedrijven gaan graag in zee met influencers die veel volgers hebben en/of hun doelgroep bereiken. Als influencer stel je het door jou opgebouwde platform dan ten dienste van dat bedrijf, en maak je reclame voor hen. Dit doe je normaal gezien niet onbezoldigd: het bedrijf zal de influencer hiervoor vergoeden met geld of een ander voordeel.

Sommige platformen betalen ook rechtstreeks de meest bekeken contentcreators. Zo betaalt YouTube je ongeveer 1 euro per 1000 views wanneer je 1000 abonnees hebt en je video's de voorbije 12 maanden minimaal 4.000 uur bekeken zijn.

Als influencer heb ik fiscale verplichtingen

VIDEO: Belastingaftrek voor influencers, Youtubers en makers van inhoud
All Up In Yo' Business with Attorney Aiden Durham

Als influencer met een verdienmodel ben je dus economisch actief. Net als elk ander beroep heb je dan ook fiscale verplichtingen die je moet naleven - maar krijg je ook bepaalde voordelen waarmee je je zaak kan doen groeien. Naar aanleiding van recente vragen in het parlement en aan het VLAIO Contact Center zetten we deze op een rijtje:

Inkomen: divers of beroep?

VIDEO: Afschrijvingen op inkomstenbelasting van influencers (MOET WETEN) #influencer #taxes
Karla Dennis

Als influencer ben je verplicht je inkomsten aan te geven aan de personenbelasting. Je kan jouw inkomsten kwalificeren als:

  • beroepsinkomen
  • divers inkomen

Inkomsten worden als divers beschouwd wanneer het gaat om occasionele activiteiten, zonder dat hiervoor een organisatie werd opgezet. Deze inkomsten moeten aangegeven worden in de aangifte personenbelasting en worden belast aan een vlak tarief van 33%.

Beroepsinkomsten worden belast aan de progressieve tarieven, na aftrek van kosten. De wijze van belasting is afhankelijk van de feitelijke omstandigheden en kan bijvoorbeeld verschillen als de influencer opdrachten krijgt via een tussenpersoon of agentschap.

Gratis ontvangen producten of diensten

VIDEO: Hebben influencers een slechte invloed?
Universiteit van Nederland

Gratis ontvangen producten of diensten in ruil voor reclamediensten worden ook beschouwd als belastbare inkomsten. Ook deze dien je als influencer dus aan te geven in jouw belastingaangifte. Het belastbaar bedrag is de normale aankoopwaarde die het goed of dienst heeft. Dit bedrag neem je op als divers inkomen of als beroepsinkomen. 

Sources


Article information

Author: Zachary Brown

Last Updated: 1703621641

Views: 475

Rating: 3.5 / 5 (34 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zachary Brown

Birthday: 1944-12-04

Address: 124 Baker Hill Suite 199, New Shawna, AL 78569

Phone: +4843926829272170

Job: Landscape Architect

Hobby: Graphic Design, Chocolate Making, Beekeeping, Wildlife Photography, Beer Brewing, Hiking, Knitting

Introduction: My name is Zachary Brown, I am a unyielding, Adventurous, unreserved, Precious, brilliant, proficient, vibrant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.